Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

EEN AARDAPPEL PAST PRIMA IN EEN GEZONDE VOEDING

Gezond en milieuverantwoord eten, we horen er steeds meer over. Terecht, want het is ook belangrijk. En hoe jonger we eraan beginnen, hoe beter. De voedingsdriehoek is een goede leidraad en biedt houvast in de wirwar aan voedingsinformatie die we her en der oppikken. En wat blijkt: aardappelen horen thuis in de donkergroene toplaag van de voedingsdriehoek naast groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten, voedingsmiddelen waarvan we gerust wat meer mogen opscheppen.

Aardappelen 235

Minder calorieën, meer voedingsstoffen

Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten. En daar is niets mis mee. Koolhydraten zijn immers de belangrijkste bron van energie voor onze hersenen en spieren.

Naast koolhydraten bevatten aardappelen ook voedingsvezels, kalium, vitamine C en vitamine B6.Deze combinatie van voedingsstoffen maakt van een aardappel een gezonde energieleverancier. De aardappel is dus zeker geen dikmaker, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.

Een portie gekookte aardappelen - dat is ongeveer 200 gram of 4 stuks ter grootte van een kippenei - brengt zo’n 140 kilocalorieën aan. Met dezelfde portie gekookte rijst of deegwaren zonder saus zit je snel aan 260 of bijna dubbel zoveel kilocalorieën.

Aardappelen slim bereiden

Kook ze lekker snel in de microgolfoven, knapperig in de oven, puur in een stoommandje of klassiek in water. Het liefst niet langer dan nodig en in weinig water, zo gaat er minder vitamine C verloren.

Aardappelen bevatten weinig of geen vet. Naarmate je er bij de bereiding zelf meer vet aan toevoegt – door ze bijvoorbeeld te bakken of te frituren of door veel saus en extra boter te gebruiken – voeg je zelf meer calorieën toe. Het juiste evenwicht laat toe om af en toe eens te zondigen. . Met aardappelen is er variatie troef.

Met of zonder schil? Jij kiest!

Hou je van een lekker geschild patatje, of ben jij toch meer fan van een knapperig aardappelgerecht mét schil? Beide mag. De schil brengt extra vezels aan. Eet je ze met schil, schrob ze dan vooraf schoon onder stromend water.

Een perfecte match met veel groenten

Aardappelen laten zich makkelijk combineren met diverse groenten, zowel qua smaak als qua kleur. Combineer een portie aardappelen altijd met een rijkelijke hoeveelheid groenten. Ga voor een gezonde bordindeling: een kwart gevuld met vlees, vis, ei of peulvruchten, een kwart met aardappelen en de rest met groenten.

Zijn de kleinsten aan tafel niet zo’n fan van groenten? Probeer dan groentestoemp – gestampte aardappelen gemengd met veel (seizoens)groenten naar keuze. Lekker, én het maakt meer groenten proeven en eten meer toegankelijk voor kinderen.

Aardappelen zijn glutenvrij

In aardappelen zitten geen gluten. Wie lijdt aan een glutenintolerantie, kan nog steeds aardappelen eten. Pas dan wel op aardappelbereidingen waarin bijvoorbeeld paneermeel is verwerkt, zoals kroketten of aardappelgratin.

Meer informatie en inspiratie: https://www.lekkervanbijons.be/producten/aardappel/voedingsinformatie

Aanschouw: onze top 10 gezonde recepten

Soms willen we iets gezonds, maar hebben we geen tijd. Dan maar iets makkelijk, maar ten koste van de smaak? Deze 10 verrassend veelzijdige aardappelgerechten hebben één ding gemeen: ze zijn lekker gezond. Het beste van beide werelden, eigenlijk. Wij selecteerden ze nauwkeurig uit, zodat jij ze één voor één kan uitproberen!
Welk aardappelgerecht verdient voor jou een plaats op het podium?

Veggie bowl met aardappelen - the chosen one!

Deze bowl van formaat staat niet voor niets op nummer 1 ... Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder de voedingsstoffen. En met dit heerlijk aardappelgerecht eet jij een bijna volledige regenboog. Overtuigd? Klik op de afbeelding voor het recept!

Onze 9 niet-te-missen opvolgers

Met nog steeds de focus op heerlijk gezond belanden we bij de volgende 9 topgerechten ... Laat je naast ‘gezond’ ook verleiden door hun volle smaak of simpelweg door hun makkelijke bereidingswijze. Kiezen staat in dit geval niet gelijk aan verliezen!

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association