Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

EUROPESE AARDAPPELEN

Thumbnail image002

Een beknopte geschiedenis van de aardappel

De aardappel werd voor het eerst geteeld in het zuiden van Peru en het uiterste noordwesten van Bolivia tussen 8000 en 5000 v.Chr. Ze werden voor het eerst gezien in Europa rond 1570, nadat de Spanjaarden ze hadden meegebracht uit Zuid-Amerika. De aardappel bleek al snel de perfecte voeding voor de inwoners van Europa. Ook vandaag nog is de aardappel niet weg te denken uit de wereldkeuken, en is het een belangrijk onderdeel van onze wereldvoedselvoorziening

Soorten aardappelen

Er bestaan twee soorten aardappelen: de vastkokende en de bloemige aardappelen. Vastkokende aardappelen zijn kookvast en beetgaar. Ze zijn dus perfect voor salades of gewoon als ‘gekookt patatje’. Bloemige aardappels worden kruimig bij het koken. Deze gebruik je dus best voor frietjes, puree of om te bakken.

Wist je trouwens dat de aardappelsoorten ook wel eens worden ingedeeld op basis van de oogstperiode? Zo heb je bv. de primeuraardappelen, de (half)vroege aardappelen en de (half)late aardappelen.

Thumbnail image004
Thumbnail image005

Hoe kies en bewaar je aardappelen?

Als je aardappelen koopt, moet je goed kijken en voelen. Kies altijd een stevige aardappel met een egale kleur, die geen groene, zwarte of zachte plekken heeft. Check zeker ook even dat er geen uitlopers zijn!

Aardappelen bewaar je best in een kartonnen doos, een papieren zak, een netzakje of een mand. Zo is er zeker voldoende ventilatie. Bewaar ze op een koele (tussen de 6 en de 8°C), vochtige en donkere plaats. Aardappelen houden niet van licht – de kelder of een groentelade is dus ideaal!

Nog een laatste tip: leg altijd een appel tussen je aardappelen. ’t Is misschien een raar zicht, maar appels produceren ethyleengas, waardoor de aardappelen minder snel zullen kiemen. Zo kan je ze dus langer bewaren!

Thumbnail image001

Gezondheid en voeding

Aardappelen zijn een uitzonderlijke bron van zetmeel en bevatten geen vet als je ze gekookt of gebakken eet. Ze zitten boordevol vitamine C - meer dan één derde van onze dagelijkse behoefte! - vitamine B6, kalium en vezels. Ze zijn bovendien gevuld met antioxidanten en 100% glutenvrij. En wist je dat aardappelen minder calorieën bevatten dan rijst en pasta? Het perfecte alternatief!

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association