In tegenstelling tot wat vele mensen denken, is Zuppa Toscana van oorsprong geen Toscaans gerecht. Deze soep werd gecreëerd door een bekend Amerikaans restaurant, waarna ze de wereld veroverde.
Snijd de reepjes spek in kleinere reepjes en de Itailiaanse worst in hapklare stukken. Bak ze samen in een hoge gietijzeren pan met olijfolie. Bak gaar en haal dan van het vuur.
Hak de ui fijn en bak in dezelfde pan als het vlees. Doe er na enkele minuten de geplette knoflook bij.
Voeg de kippenfond toe. Snijd de aardappelen en venkel in stukken, en de courgette in schijfjes. Doe alles bij de kippenfond en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
Meng de stukjes spek en worst door de kippensoep, samen met de room, boerenkool, bonen en geraspte Parmezaanse kaas. Laat even sudderen tot de boerenkool is geslonken. Serveer met geroosterd volkorenbrood.