Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

ZESTY AARDAPPELSALADE MET GEROOKTE ZALM, GEPOCHEERDE EIEREN EN ZURE ROOM

Ingrediënten voor 4

  • 6-8 gekookte aardappelen (evetueel restjes) die je over hebt van andere gerechten
  • 2 el boter
  • 2 tl koolzaadolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 citroenen (sap en zeste)
  • 2 tl verse of gedroogde dragon
  • 2 rode of groene chilipepers
  • 8 sjalotten of lente-uien
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 400 g gerookte zalm
  • 4 el zure room
  • 2 tl dille of venkelzaadjes
  • 4 vrije uitloop eieren
  • 20 g Parmezaanse kaas of belegen cheddar (geraspt)
  • Een scheut azijn
EUPOTATOES28755 website 820x480 recipes 01 27
Voorbereiding: 10 MIN Kooktijd: 20 MIN

Zalm, ei en room zijn voor elkaar gemaakt. Serveer ze op een bedje van gebakken aardappelen en je creëert een mooi contrast tussen knapperig en fluweelzacht.

  1. Snijd de aardappelen in schijfjes van 1 cm.
  2. Pel en plet de teentjes knoflook. Rasp de citroenen en pers ze uit. Hou het sap apart. Hak de chilipepers en ui fijn. Snijd de dragon fijn.
  3. Verhit de olie en boter in een bakpan. Doe er de aardappelen en het paprikapoeder bij. Bak ze goudbruin.
  4. Voeg de knoflook, de helft van de chilipeper, de uien, de citroenzeste en de dragon toe. Laat 1 minuut verder bakken.
  5. Meng in een kom de zure room, het citroensap, de dille en de overige chilipeper.

Voor de gepocheerde eieren:

  1. Vul een hoge pan voor ¾ met water en breng aan de kook.
  2. Doe een scheut azijn bij het kokende water.
  3. Breek elk ei in een apart kopje (zorg dat de dooier heel blijft).
  4. Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Roer met een lepel tot er een draaikolk ontstaat.
  5. Giet het eerste ei in het midden van het zacht kolkende water. Na een kleine 2 minuten is het ei voldoende gaar en kan je het voorzichtig – met lepel of schuimspaan – uit de pan halen.
  6. Verhoog het vuur een beetje en doe hetzelfde met de andere eieren.

Breng alles samen:

  1. Schik de aardappelen op een schotel en leg er de gerookte zalm op. Besprenkel met citroensap en kruid met peper en zout.
  2. Voeg als laatste de gepocheerde eieren toe. Werk af met de zure room en geraspte kaas.
  3. Klaar!

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association