Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

VEGGIE AARDAPPEL FALAFEL MET SALADE EN EEN YOGHURTSAUS

Ingrediënten voor 4

  • 400 g bloemige (zachtkokende) aardappelen
  • Blik kikkererwten (400 g)
  • 1 eetlepel tahini pasta
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel komijnpoeder
  • 100 g bloem
  • 4 eetlepels witte sesamzaadjes
  • 60 g rucola
  • 60 g rauwe rode biet
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel Griekse kruiden
  • Zeste van 1 limoen en 1 eetlepel limoensap
  • verse koriander (gehakt) (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • Peper en zout
EUPOTATOES28230 website 820x480 recipes 86 B
Voorbereiding: 25 MIN Kooktijd: 20 MIN

Deze gebakken vegan aardappelfalafel is makkelijk, snel klaar en overheerlijk. De romige yoghurtsaus is zo lekker dat je ze in alle maaltijden zal willen gebruiken.

  1. Spoel en snijd de aardappelen in blokjes.
  2. Zet ze in kokend water totdat ze gaar zijn.
  3. Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper. Zet even opzij.
    Pel de sjalot en snij fijn. Laat de kikkererwten uitlekken. Pel en snij de knoflook fijn. Doe de sjalot, kikkererwten, de helft van de knoflook, tahini pasta, komijnpoeder en koriander in een blender. Kruid met peper en zout. Mix dan alles fijn, en voeg 100 g bloem toe tot de falafelmengeling begint te binden.
  4. Voeg de falafelmengeling aan de puree.
  5. Vorm er 12-16 falafelballetjes van. Ongeveer de grote van een ping pong of net iets kleiner.
  6. Rol de falafelballetjes in de sesamzaadjes. Besprenkel met olijfolie en zet 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Halverwege eens omdraaien.
  7. Meng de yoghurt met de Griekse kruiden, gehakte koriander, limoenzeste en -sap, en de andere helft van de knoflook. Kruid met peper en zout.
  8. Rasp de rode biet.
  9. Serveer de falafel met rucola, geraspte rode biet en besprenkel met de yoghurtdressing.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association