Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

Ingrediënten voor 4

  • 400 g zachtkokende aardappelen
  • 120 g bloem
  • 1 ei
  • 1,5 el zure room
  • 1 theelepel zout
  • 6 lente-uien
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 80 g Oud Brugge kaas, gemalen

Gekarameliseerde uiendip

  • 2 el boter
  • 100 g roomkaas
  • Peterselie naar smaak
  • 1 el sojasaus
EUPOTATOES28755 website 820x480 recipes 01 69

Pierogi zijn ‘tasjes’ van deeg met vulling. Ze komen uit de Slavische keuken en staan bekend als een feestelijk gerecht. Je kan ze zowel als voorgerecht of hoofdgerecht serveren. Deze pierogi zijn gevuld met, je raadt het al, aardappelen.

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook ze 10-15 minuten in water met een snuifje zout, tot ze gaar zijn. Laat uitlekken.
  2. Snijd eerst de lente-ui fijn en hak de peterselie fijn.
  3. Plet de aardappelen tot een puree. Meng de lente-ui en peterselie onder de puree samen met het chilipoeder en de gemalen kaas. Kruid met peper en zout.
  4. Meng het zout onder de bloem, doe er de eieren en zure room bij en meng goed tot je een mooi zacht deeg bekomt. Doe er eventueel wat melk bij om het zachter en egaler te maken. Wikkel het dan in plastic en zet 30 minuten opzij.
  5. Rol het deeg uit en snijd er cirkels uit met een glas of deegsnijder. Leg er telkens wat van de vulling op, bestrijk de randen met wat water en vorm een halvemaan, een ‘pierogi’. Druk de randen goed dicht met een vork.
  6. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Doe er de pierogi in en laat koken tot ze bovendrijven. Doe ze dan in een pan met wat olie of boter. Bak ze goudbruin.
  7. Voor de dipsaus: meng de roomkaas, peterselie en sojasaus in een kom. Kruid naar smaak met peper en zout.
  8. Serveer de pierogi met de dipsaus.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association