Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

PATATAS BRAVAS MET TOMATENDIP

Ingrediënten voor 4

  • 4 vastkokende aardappelen (600 g)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 tomaten
  • 1 rode chilipeper
  • Enkele blaadjes bladpeterselie
  • 1 à 2 theelepels Pimentón (of paprikapoeder)
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 3 el olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Zwarte peper van de molen
  • Zout
Voorbereiding: 15 MIN Kooktijd: 25 MIN

Patatas bravas ken je zeker. Je kan ze serveren als tapas of als bijgerecht. Ook bij een BBQ mogen ze zeker niet ontbreken.

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de aardappelen en snijd in grote gelijke stukken. Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal en meng er het paprikapoeder en honing onder. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
  3. Halveer de tomaten. Pel de ui en knoflook en hak fijn. Snijd de chilipeper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukken. Doe de ui, knoflook, tomaat en peper in een andere ovenvaste schaal dan de aardappelen. Kruid met peper en zout.
  4. Zet beide schotels 25-30 minuten in de oven. Meng de aardappelblokjes goed na ongeveer 10 minuten.
  5. Haal de schotels uit de oven en hou de aardappelen warm. Mix de tomaten en peper tot een gladde saus. Kruid met Pimentón, peper en zout.
  6. Serveer de patatas bravas met de tomatensaus en garneer met enkele blaadjes bladpeterselie.

TIP: mix mayonaise met yoghurt of zure room en serveer als een extra dip, als tegengewicht voor de spicy saus.

Op de BBQ: Doe de aardappelwedges in een gietijzeren pan of wikkel in aluminiumfolie. Meng er het paprikapoeder en honing onder. Kruid met peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de aardappelwedges 20-25 minuten in de gietijzeren pan op de BBQ en schud af en toe op. In aluminiumfolie hoef je ze maar 10-20 te bakken op de BBQ.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association