De Hasselback aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden, waar ze werden geserveerd in het gelijknamige hotel-restaurant. Typisch voor Hasselback aardappelen zijn de inkepingen die je vult met kruiden, kaas, spek,…
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een vel aluminiumfolie op een grote bakplaat.
Maak met een scherp mes verschillende insnijdingen in elke aardappel (let erop dat je hem niet helemaal doorsnijdt) en leg de aardappelen op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout.
Bak 30 minuten in de oven, tot de aardappelen gaar zijn.
Snijd ondertussen de sneetjes kaas en het spek in kleinere vierkante stukken.
Haal de aardappelen uit de oven en steek in verschillende inkepingen een reepje kaas, spek en een takje tijm.
Zet nog 5 tot 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is.
Maak ondertussen de topping: pel de ui en snijd fijn, snijd het spek in stukjes. Bak de ui en het spek samen tot het spek krokant is. Meng dit vervolgens met de zure room. Kruid met peper.
Serveer warm of op kamertemperatuur met de topping. Strooi er nog enkele blaadjes tijm over.