Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

GEVULDE ZEEBAARS EN AARDAPPELEN ONDER ZOUTKORST

Ingrediënten voor 4

  • 20 krielaardappelen (ongeveer 800 g)
  • 600 g zeebaars (op z’n geheel, zonder ingewanden)
  • 2 courgettes
  • 100 g ontbijtspek
  • 20 g geraspte mozzarella
  • 8-tal basilicumblaadjes
  • 6 eieren
  • 1,5 tot 2 kg grof zeezout
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Bosje oregano
  • Dille
  • Boter
  • Peper van de molen
  • Zout
EUPOTATOES27699 5 website 820x480 recipes 60
Voorbereiding: 20 MIN Kooktijd: 40 MIN

Zeebaars onder zoutkorst is een subliem gerecht. Alle aroma’s blijven bewaard onder de korst, waardoor de vis sappig en smakelijk blijft. Combineer dit met aardappelen – ook onder zoutkorst – en een gevulde courgette en je waant je aan de Middellandse Zee.

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Spoel de vis en dep goed droog. Kruid de binnenkant met peper en zout. Voeg schijfjes citroen, takjes dille, enkele takjes oregano en een klontje boter toe.
  3. Scheid het eigeel van het eiwit.
  4. Hak de oregano grof en meng met eiwit. Voeg geleidelijk het zout toe (het zout moet aanvoelen als nat zand dat je kan kneden).
  5. Neem 2 bakplaten en bedek ze met bakpapier. Leg een laagje grof zout op de bodem en schik de aardappelen erop. Bedek ze dan volledig met grof zout. Druk het goed aan, zodat het niet kan loskomen. Doe hetzelfde met de vis in de andere schaal.
  6. Plaats de bakplaat met de aardappelen 35-40 minuten in de oven.
  7. Maak ondertussen de Hasselback courgette. Snijd de courgette elke 3 tot 4 mm in tot ¼ van de bodem (dus niet helemaal doormidden). Schik de courgettes in een ovenvaste schaal. Plooi de spekreepjes en plaats in elke tweede inkeping van de courgette. Plaats in de andere inkepingen de basilicumblaadjes. Strooi er de mozzarella over en kruid met peper en zout. Besprenkel met olijfolie.
  8. Plaats de courgette in de oven, samen met de vis en bak 20-25 minuten.
  9. Neem de schotels uit de oven en breek de zoutkorst van de aardappelen en vis open. Wrijf er zoveel mogelijk zout af.
  10. Serveer de aardappelen met een stukje vis en de Hasselback courgette.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association