Coddle is een Ierse stoofschotel, maar de naam is afgeleid van het Franse ‘caudle’ – zachtjes laten koken. Er zijn verschillende recepten voor coddle maar aardappelen, wortelen en uien mogen nooit ontbreken.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd de uien fijn en snijd het spek in blokjes.
Verhit olie in een pan. Doe er de uien bij en bak 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de spekblokjes toe.
Snijd de worsten in twee en doe ze in dezelfde pan. Zet het vuur hoger en blijf roeren. Bak tot de worsten beginnen te bruinen.
Snijd de ongeschilde aardappelen in schijfjes. Doe hetzelfde met de wortels.
Leg een laagje van de vleesmengeling in een ovenschaal, gevolgd door een laagje wortelen en een laagje aardappelen. Kruid elke laag met peper en zout. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn (eindig met een laagje aardappelen).
Giet de fond er voorzichtig over. Dek af met een dubbele laag aluminiumfolie.
Laat 45 minuten garen in de voorverwarmde oven en check regelmatig of de coddle niet uitdroogt. Indien dat het geval is, giet er dan wat kokend water over.
Zet de oven lager, op 175°C, en laat nog 30 minuten garen tot er bovenaan bellen worden gevormd en alle lagen goed gaar zijn.
Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Werk af met bladpeterselie.