Hachis parmentier is een klassieker uit de Franse keuken. Voor dit recept hebben we ons geïnspireerd op de bereiding van Antoine Parmentier, de apotheker die de aardappel als lekkernij introduceerde aan het hof van Louis XVI.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook 20 minuten in licht gezouten water. Giet daarna af maar hou het kookwater apart.
Pureer de aardappelen.
Voeg de room toe en meng.
Pel de ui en knoflook en schil de wortel. Snijd de ui in fijne schijfjes en de wortel in heel kleine blokjes. Bak ze in de pan met wat olijfolie tot alles zacht is.
Voeg het gehakt toe, samen met de geplette knoflook en de blaadjes tijm. Kruid met peper en zout, roer en bak 2-3 minuten.
Doe het gebakken gehakt in een ovenvaste schaal en bedek met de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en zet 25-30 minuten in de oven.
Laat tenslotte nog 3-5 minuten verder garen onder de grill.