Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

CRISPY AARDAPPELEN MET CHORIZO EN ROOMSAUS

Ingrediënten voor 4

  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 125 g chorizo
  • 1 rode en/of groene chilipepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 70 g bloem
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 100 ml plantaardige olie
  • Peper en zout

Voor de roomsaus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 240 ml melk
  • 1 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • ½ tl kurkuma
  • Peper en zout
EUPOTATOES28755 website 820x480 recipes 01 8
Voorbereiding: 40 MIN Kooktijd: 10 MIN

Deze knapperige aardappelen brengen je helemaal naar de sfeer van het zonnige Spanje. Serveer ze als bijgerecht of als tapas. Om ze vanbuiten knapperig te houden en zacht vanbinnen, bakken we ze op middelhoog vuur – heel belangrijk bij dit gerecht.

  1. Verwarm de oven voor op 100°C.
  2. Snijd de aardappelen in schijfjes van 3-6 mm. Kruid met peper en zout.
  3. Doe 70 g bloem in een kom, samen met ½ theelepel gerookte paprikapoeder. Snijd de knoflook en chilipepers fijn en voeg toe aan de bloem.
  4. Breek de eieren in een andere. Kruid met peper en zout en klop los.
  5. Haal de aardappelschijfjes eerst door de bloem en daarna door het losgeklopte ei. Leg ze één voor één op een vel bakpapier.
  6. Verwarm 100 ml olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelschijfjes toe in een enkele laag. Draai de schijfjes na 4 à 5 minuten om en bak dan nog eens 4 à 5 minuten. Haal de schijfjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle aardappelschijfjes gebakken zijn.
  7. Leg alle schijfjes daarna in een enkele laag in een ovenschotel en hou warm in de oven.

Zo maak je de roomsaus:

  1. Snijd de ui in blokjes en plet de knoflook. Snijd de chorizo in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en chorizo toe en laat 30 seconden bakken. Voeg de knoflook toe en laat nog 30 seconden bakken. Doe er de bloem bij. Roer alles 2 minuten lang goed door elkaar.
  3. Voeg de helft van de melk toe en de kurkuma en roer verder. Van zodra de melk begint in te dikken, voeg je beetje bij beetje de overige melk toe terwijl je blijft roeren. Laat nog 3 minuten verder koken nadat je alle melk hebt toegevoegd. Roer zachtjes en kruid met peper en zout. Haal daarna van het vuur.

Breng alles samen:

  1. Hak de peterselie.
  2. Schik de aardappelschijfjes in een serveerschaal, giet er de roomsaus over en strooi er de peterselie over.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association