Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

AARDAPPELVELOUTÉ MET CHIPS

Ingrediënten voor 4

  • 3 bloemige aardappelen voor de soep (ongeveer 400 g)
  • 1 vastkokende aardappel voor de chips
  • 1 preistengel (het wit)
  • 2 selderstengels
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el koriander
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 250 ml volle melk of room
  • 1 l kokend water
  • Nootmuskaat
  • 6 el olijfolie
  • Peper
  • Zout
EUPOTATOES27699 5 website 820x480 recipes 65
Voorbereiding: 10 MIN Kooktijd: 20 MIN

Een fluweelzachte soep met knapperige chips is een match made in heaven. Je kan de chips frituren of vetarm bereiden in de microgolfoven. Doe ze vlak voor het serveren in de soep en geniet.

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Was de selder en prei goed en snijd in ringen. Pel de ui en hak grof.
  2. Los het bouillonblokje op in kokend water.
  3. Bak in een grote kom de ui met het laurierblaadje, selder en prei in een beetje olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de aardappelen toe en zet onder met de opgeloste bouillon en melk. Laat 15-20 minuten sudderen op een zacht vuurtje (laat niet koken).
  4. Maak ondertussen de chips en kruidenolie.
  5. Snijd de vastkokende aardappel in dunne schijfjes met een mes of mandoline. Dep goed droog. Frituur de chips of bak in de microgolfoven (zie tip) en kruid ze met zout.
  6. Mix met een handblender de geblancheerde koriander met olijfolie en peper en zout tot een groene olie.
  7. Haal het laurierblaadje uit de soep en kruid met nootmuskaat en peper en zout. Blend tot een fluweelzachte soep. Serveer de velouté met aardappelchips, kruidenolie en brood naar smaak.

TIP: maak de chips in een microgolfoven. Leg de flinterdunne schijfjes op een vel bakpapier even groot als de schotel in de microgolf. Strooi er peper en zout over. Plaats in de microgolfoven en laat 3-4 minuten bakken op 600W, tot ze knapperig zijn. De gaartijd kan wat variëren naargelang de dikte van de aardappelchips en het type microgolfoven.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association