Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

AARDAPPELTAART MET KALKOEN, BEENHAM EN PREI

Ingrediënten voor 4

  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 100 g gekookte kalkoen
  • 400 g beenham
  • 2 prei
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 ei
  • 135 ml kippenfond of kippenbouillon
  • 250 g bladerdeeg
  • 1 el dragon
  • Boter
  • Peper en zout


Bechamelsaus:

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 500 ml
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
EUPOTATOES28755 website 820x480 recipes 01 20
Voorbereiding: 20 MIN Kooktijd: 240 MIN

Deze hartige taart neemt wat tijd in beslag, maar het resultaat zal je verbazen. Aardappelen, beenham en prei in witte saus zijn altijd een winnende combinatie.

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Snijd de geschilde aardappelen in gelijke stukken en kook gaar. Giet de aardappelen af en laat uitlekken.
  3. Doe de beenham in een ovenschaal en doe er 1 liter water bij. Dek af en laat 3 u garen in de oven. Draai de beenhesp halverwege om.
  4. Giet het water af en doe de beenham opnieuw in de ovenschaal.
  5. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C. Laat de beenham nog 10 tot 15 minuten garen.
  6. Trek de beenham uit elkaar met een vork en zet opzij.
  7. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200°C.
  8. Snijd de prei in schijfjes. Smelt boter in een pan. Voeg de prei toe en laat 15 minuten afgedekt garen. Kruid met peper en zout

Maak ondertussen de bechamelsaus:

  1. Smelt de boter in een kom op middelhoog vuur. Doe er de bloem bij en roer goed met een garde. Laat het mengsel een beetje opdrogen in de kom, tot je de geur van koekjes ruikt.
  2. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer het mengsel glad. Breng al roerend aan de kook, op middelhoog vuur.
  3. Laat de saus indikken en laat enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Giet de bechamelsaus bij de prei en voeg ook de kippenfond of – bouillon toe. Laat zachtjes sudderen tot de saus glad is. Roer regelmatig.
  5. Vul een ovenschaal met de aardappellen, beenham en gekookte kalkoen. Overgiet met de prei en bechamelssaus. Hak de dragon fijn en meng eronder. Spreid er de geraspte kaas over.
  6. Rol het vel bladerdeeg uit en bedek er de schotel mee. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk met een losgeklopt ei. Snijd de randen bij.
  7. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association