Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

AARDAPPELPUREE MET GOULASHGEHAKTBALLEN

Ingrediënten voor 4

  • 6 bloemige aardappelen (ongeveer 1 kg)
  • 200 g andijvie
  • 200 g witte kool
  • 2 wortelen
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml melk
  • Nootmuskaat

Voor de goulash gehaktballen:

  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels broodkruim
  • 10 g blaadjes van bladpeterselie
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode zoete paprika
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 600 ml water
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • Peper
  • Zout
Voorbereiding: 20 MIN Kooktijd: 40 MIN

Voor dit gerecht heb je niet veel nodig: aardappelen, groenten, gehakt en een beetje geduld. De runderfond geeft dit gerecht extra veel smaak en de aardappelpuree is lekker verrassend met de andijvie en witte kool.

  1. Hak de peterselieblaadjes fijn en meng met het gehakt, ei en broodkruim. Kruid met peper en zout. Rol balletjes (ter grootte van een pingpongbal) en zet koel weg.
  2. Pel de ui en knoflook en hak fijn.
  3. Verwijder de zaden uit de paprika en snijd in reepjes. Hak de andijvie en witte kool fijn.
  4. Schil de aardappelen en wortelen en snijd in stukken.
  5. Stoof de wortel met de kool in een grote pan, 2-3 minuten. Voeg het laurierblaadje en de aardappelen toe en zet onder met gezouten water. Kook 20 minuten.
  6. Smelt boter en olijfolie in een grote sauspan. Bak de gehaktballen tot ze mooi gebruind zijn, maar niet doorbakken, en haal ze dan uit de pan.
  7. Bak de ui, knoflook en paprika tot de ui glazig is. Voeg tomatenpuree en bloem toe en laat 2 minuten verder bakken. Los het blokje runderbouillon op in 600 ml water en deglaceer daarmee de pan. Laat sudderen gedurende 8-10 minuten.
  8. Doe de gehaktballen terug in de pan en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus begint in te dikken.
  9. Giet de aardappelen af. Verwijder het laurierblaadje en plet de aardappelen grof met de gestoofde groenten en andijvie. Meng er een klontje boter en de melk onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  10. Serveer de puree met de goulash gehaktballen en wat fijngehakte peterselie.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association