Ham, prei en kaas, een combinatie die altijd werkt! Zeker in een aardappelgratin.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de ongeschilde aardappelen in blokjes van 2 cm. Doe ze in ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout.
Gaar de aardappelen in de oven, gedurende 20 à 30 minuten.
Snijd het preiwit in gelijke, hapklare stukken. Gaar gedurende 20 minuten in een pan met een beetje water en zout. Laat uitlekken.
Maak ondertussen bechamelsaus: smelt de boter op middelhoog vuur. Doe er de bloem bij en roer goed. Laat het mengsel opdrogen, tot je de geur van koekjes ruikt. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer het mengsel glad. Breng al roerend aan de kook en laat de saus indikken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Haal de aardappelen uit de oven en leg er de prei op.
Snijd de ham in blokjes van 0,5 cm. Spreid ze uit over aardappelen en prei. Giet er de bechamelsaus over en strooi er de geraspte kaas over.
Zet de ovenschotel enkele minuten onder de grill, tot er zich een korst vormt.