Mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie
enjoyEurope

Ingrediënten voor 4

  • 2 grote bloemige aardappelen (200 g)
  • 75 g bloem
  • 300 g suiker
  • ½ tl zout
  • 150 g boter
  • 4 eieren
  • 4 citroenen
  • 2 el maïszetmeel
  • Wat poedersuiker voor de afwerking
EUPOTATOES28755 website 820x480 recipes 01 34
Voorbereiding: 25 MIN Kooktijd: 40 MIN

Een leuke variant op de bekende citroencake. De hartige aardappelen samen met het frisse van de citroen zorgen voor een bijzondere smaak. Ideaal om familie, vrienden of collega’s te verrassen.

  1. Was en schil de aardappelen. Snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water, giet af en plet met een vork. Zet een nacht in de koelkast.
  2. Zeef de bloem en meng met 100 g suiker, het zout en de aardappelpuree.
  3. Snijd de boter in blokjes en meng onder de aardappelpuree.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Spreid de mengeling uit over een ovenschotel met bakpapier en zet 30 minuten in de koelkast.
  6. Zet vervolgens de schotel in de oven en bak 20 minuten. Bereid ondertussen het citroenbeslag.
  7. Klop de eieren met 200 g suiker tot een schuimige massa.
  8. Rasp de citroenen en meng het sap van de 3 citroenen met het maïszetmeel. Meng de limoenen met de eieren en verhit deze mengeling 5 minuten op middelhoog vuur. Roer goed, tot het indikt.
  9. Giet de mengeling over het aardappelbeslag en zet 10-15 minuten in de oven.
  10. Haal uit de oven, laat afkoelen in de koelkast en overstrooi met poedersuiker.
  11. Als de cake afgekoeld is, kan je hem terug uit de koelkast halen en serveren.
  12. Snijd in plakken van 3-4 cm.

Tip

Voor een exotische versie kan je de citroen vervangen met passiefruit.

Andere verrassende recepten

Lekker van bij ons Bord Bia European Potato Trade Association